“Het verleden werpt lange schaduwen”
Dit interview verscheen in 2009 in De Telegraaf. Ik sprak met Val McDermid over Een duister domein, een op zichzelf staande thriller met rechercheur Karen Pirie in de hoofdrol. McDermid had kennelijk een zwak voor haar, want in het onlangs verschenen De vrouw die niet opgaf keert Pirie terug en buigt zich opnieuw over een cold case.
(c Mimsy Moller)
Twee zaken die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben spelen in Een duister domein van Val McDermid. Allereerst besluit een dochter na 22 jaar aangifte te doen van de vermissing van haar vader. Rechercheur Karen Pirie van de afdeling Cold Cases gaat over tot een onderzoek.
Bijna tegelijkertijd doet een journaliste op vakantie in Italië de ontdekking van haar leven, in een leegstaande villa vindt ze materiaal dat direct te maken heeft met een spectaculaire ontvoeringszaak met fatale afloop. Dat was in 1984. Waarom ligt er dan een verse plas bloed?
Een duister domein vindt voor een groot deel plaats in een aparte wereld, een die de Schotse bestsellerauteur McDermid goed kent; de mijnwerkersgemeenschap van de provincie Fife. Een belangrijke rol in boek is weggelegd voor de grote staking door de mijnwerkers in 1984.
Val McDermid: “Ik was in 1984 direct betrokken bij de mijnwerkersstaking, omdat ik er als journalist over schreef. Het was zo’n bijzondere tijd dat ik toen al wist dat ik het ooit zou gebruiken in een verhaal. Dat het zo lang zou duren, had ik van tevoren ook niet verwacht.”
“Datzelfde had ik bij die onbewoonde Villa in Toscane, toen we daar tijdens een wandeling eens rondkeken troffen we het net zo als in het boek, alleen de plas bloed ontbrak. Daar in dat vervallen huis, begon het wieltje meteen te draaien: wie? Wat? Waar?”
McDermid, die ook diverse succesvolle series op haar naam heeft staan, schrijft in haar op zichzelf staande thrillers graag over cold cases: onopgeloste zaken uit het verleden.
De schrijfster: “Het verleden werpt lange schaduwen, we hebben allemaal geheimen, al zijn ze nog zo klein. Misdaden uit het verleden glibberen door naar het heden. Door de ontwikkeling van moderne wetenschappelijke technieken worden er veel zaken alsnog opgelost.”
“Maar vergis je niet: de traditionele oplossingmethoden zijn nog steeds heel belangrijk. Series als CSI zijn echt bollocks,” zegt Val McDermid in stevig Schots. “In het werkelijke leven zijn al die technieken te duur om zo veelvuldig te gebruiken en bovendien duurt het vaak heel lang voordat de uitslag binnen is.”
“Daarom blijft het schrijven van een thriller een intellectuele uitdaging. Wat dat betreft is dit de gouden eeuw van de thriller. Een goede detectiveroman is niet snel te gecompliceerd voor de huidige lezers. Als ik mijn verhaal in mijn hoofd kan houden tijdens het schrijven, kunnen mijn lezers het zéker bijhouden. Mijn uitdaging is om hen te blijven verrassen.”
[bol_product_links block_id=”bol_55e5a40d0c5d2_selected-products” products=”1001004006421024″ name=”boeken” sub_id=”” link_color=”313138″ subtitle_color=”444C5C” pricetype_color=”51645E” price_color=”ABBCB0″ deliverytime_color=”444C5C” background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]
Geef een reactie